Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ανάλυση βάδισης.
Ποιός ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στα κάτω άκρα;

Τα επώδυνα σύνδρομα του ποδιού είναι εξαιρετικά συνηθισμένα.Πολλά ορθοπαιδικά προβλήματα οφείλονται σε κακή στάση και λανθασμένη κατανομή βάρους του σώματος τόσο σε ορθοστασία όσο και κατά τη βάδιση.Η παθολογική βάδιση συχνά υποκρύπτει λανθάνουσες αιτίες που αγνοούμε και που συχνά δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής τόσο απο τους ασθενείς όσο και απο τους γιατρούς. Για την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων των κάτω άκρων δεν αρκεί μόνον η απλή κλινική εξέταση. Σημαντικό ρόλο μεταξύ των διαγνωστικών εξετάσεων έχει πλέον αποκτήσει η ανάλυση βάδισης, δηλαδή η επιστημονική καταγραφή των δυνάμεων που ασκούνται στον άκρο πόδα είτε κατά την ορθοστάτηση (στατική ανάλυση) είτε κατά τη βάδιση (δυναμική ανάλυση).
Με ποιόν τρόπο όμως αναλύεται η βάδιση;
Απαραίτητη είναι η χρήση πλατφόρμας πελματογράφου.Το πελματογράφημα, ή βαροποδομετρία όπως επιστημονικότερα και πιο δόκιμα ονομάζεται, αποτελεί μια ειδική εξέταση η οποία μετρά τα φορτία που δέχεται το πέλμα κατά τη στάση ή τη βάδιση. Η μέτρηση κατά την όρθια στάση, ονομάζεται στατικό πελματογράφημα, ενώ η μέτρηση των φορτίων κατά τη βάδιση ονομάζεται δυναμικό πελματογράφημα. Το δεύτερο αποτελεί επιστημονικά τον πλέον αξιόπιστο τρόπο για να καταγραφούν διαταραχές στη βάδιση και παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό.

Τί είναι ο πελματογράφος;

Το πελματογράφημα είναι ένας ειδικός τάπητας (δυναμοδάπεδο) με αισθητήρες πίεσης, πάνω στον οποίο μπορούμε να στεκόμαστε και να βαδίζουμε και με αυτόν τον τρόπο να αναλύσουμε την στάση και την βάδιση μας.Τα αποτελέσματα απεικονίζονται σε δύο ή τρεις διαστάσεις και με τη χρήση θερμογραφικής κλίμακας γίνεται αντιληπτή η κατανομή των πιέσεων στο πέλμα και αποκαλύπτονται τα σημεία αυξημένης πίεσης, τα οποία προκαλούν και την αντίστοιχη παθολογία.
Ενδείξεις για διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων:
  • Πλατυποδία
  • Βλαισοπτερνία - Βλαισοποδία
  • Σακχαρώδης διαβήτης.
  • Κοιλοποδία
  • Σφυροδακτυλία - Γαμψοδακτυλία
  • Επώδυνη πτέρνα (Ακανθα, πελματιαία απονευροσίτιδα, v. Sever)
  • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus γνωστό και ως"κότσι")
  • Συχνά διαστρέμματα
  • Μεταταρσαλγία, "κάλοι", στη πελματιαία επιφάνεια
  • Ανισοσκελία
  • Σκολίωση
  • Επίμονος χαμηλή Οσφυαλγία
  • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
  • Έλκη
  • Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.
  • Aτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση
  • Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός,γόνατος.
    Ορθωτικά πέλματα [πάτοι]
    Mε βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής ειδικών εξατομικευμένων, ορθωτικών πελμάτων.Σκοπός του πέλματος που κατασκευάζεται είναι να διορθώσει προοδευτικά τον τρόπο μεταβίβασης του βάρους του σώματος από το πέλμα προς το έδαφος.Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα είναι κατάλληλα για την απαλλαγή από τους πόνους των κάτω άκρων, που οφείλονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.Η σωστή εφαρμογή των ορθωτικών πάτων[πελμάτων] και η αξία της ανάλυσης βάδισης επεκτείνεται και σε πλέον απομακρυσμένες παθήσεις στα γόνατα, στα ισχία και στην οσφυϊκή χώρα λόγω λανθασμένου τρόπου βάδισης.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας συνδυασμένη με την εμπειρία είναι ο βασικός παράγοντας για την αποδοτική και ορθή κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν οφείλετε στο σχήμα του ποδιού αλλά στον τρόπο λειτουργίας των επιμέρους μελών του ποδιού κατά την βάδιση.
Η θεραπεία με χρήση ορθωτικών πελμάτων είναι ασφαλής, απλή και αποτελεσματική.Δεν έχει υψηλό κόστος και δεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015


Συμβουλές για τη σωστή επιλογή υποδημάτων    




                   
Ο οδηγός αυτός σας δίνει συμβουλές για το τι να προσέχετε όταν αγοράζετε υποδήματα, σας δείχνει τους καλύτερους τύπους υποδημάτων για συγκεκριμένες περιπτώσεις και τρόπους για να κρατάτε τα πόδια σας υγιή ανάλογα με τον τύπου υποδήματος που φοράτε.

Γενικές πληροφορίες

Υποδήματα τα οποία είναι κοντά και στενά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα πόδια. Στην πραγματικότητα, πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται σε πόδια ενηλίκων προέρχονται ή χειροτερεύουν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων στα πόδια σας, ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες όταν αγοράζετε υποδήματα:
Πτέρνα: η πτέρνα θα πρέπει να έχει ευρεία βάση και δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από 4 cm.
Σόλα: η σόλα θα πρέπει να προσφέρει άνεση και προστασία στο περπάτημα και να κρατά το πόδι σταθερό.
Ραχιαία πλευρά (πάνω πλευρά): Το ιδανικό είναι η πάνω πλευρά του υποδήματος να είναι κατασκευασμένο από δέρμα ή αερόβια υφάσματα, έτσι ώστε να είναι άνετα.
Δέσιμο: τα κορδόνια βοηθούν στο να κρατάνε το πόδι σταθερό μέσα στο παπούτσι.
Μπροστινή πλευρά: θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος, έτσι ώστε τα δάκτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα κατά τη βάδιση.
Εργοστασιακά πέλματα: τα περισσότερα υποδήματα έχουν εργοστασιακά πέλματα. Το ιδανικό είναι να υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του εργοστασιακού πέλματος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορθοτικά πέλματα. Για περισσότερη άνεση και υγεία των ποδιών, είναι σημαντικό τα υποδήματα να ταιριάζουν στα πόδια σας.
Όλα τα άνετα υποδήματα θα επιτρέψουν στα πόδια σας να λειτουργήσουν κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίζουν ή να βάζου όρια στην κίνηση τους. Παρόλο που το μέγεθος των υποδημάτων που αγοράζουμε είναι σημαντικό, καλό θα ήταν να ελέγχουμε τα ακόλουθα σημεία εφαρμογής για να σιγουρευτείτε ότι το υπόδημα αυτό θα είναι άνετο κατά τη βάδιση:

1. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει 1 cm κενό διάστημα μεταξύ του μακρύτερου δακτύλου σας και στην άκρη του υποδήματος. Αυτό μπορεί να ελεγχτεί εύκολα όταν πιέσετε την πάνω πλευρά του υποδήματος.
2. Ελέγξτε αν τα δάκτυλα κινούνται χωρίς περιορισμούς μέσα στο υπόδημα.
3. Το υπόδημα θα πρέπει να έχει αρκετό πλάτος ώστε να καλύπτει ολόκληρο το πέλμα- δεν πρέπει να υπάρχει πίεση στις αρθρώσεις και στις άκρες του πέλματος.
4. Για άνεση, τα πόδια δεν πρέπει να γλιστράνε στην περιοχή της πτέρνας. Αν αυτό συμβαίνει κατά τη βάδιση, πιέστε την πτέρνα προς το μέρος του υποδήματος, αλλάξτε τρόπο δεσίματος των κορδονιών για να ταιριάξει καλύτερα το υπόδημα στο πόδι σας.

Είδη υποδημάτων


Αθλητικά παπούτσια
Η αγορά του κατάλληλου υποδήματος μειώνει σημαντικά την περίπτωση τραυματισμού κατά το άθλημα. Σιγουρευτείτε ότι το υπόδημα που αγοράζετε είναι κατάλληλο για το άθλημα σας.
Θα εξετάσουμε πως θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή σας παράγοντες όπως είναι το βάρος σας, η εμβιομηχανική σας, το άθλημα που κάνετε, οι επιφάνεια πάνω στην οποία αθλείστε και το σχήμα του ποδιού σας για να απολαύσετε τη δραστηριότητά σας, να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να αυξήσετε τις επιδόσεις σας.

Τι άθλημα κάνετε;

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν παίρνουν στα σοβαρά την καταλληλότητα του παπουτσιού τους. Ανάλογα με το άθλημα το οποίο κάνετε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο παπούτσι. Αν κάνετε παραπάνω από μια δραστηριότητα τότε είναι αναγκαίο να έχετε το αντίστοιχο αθλητικό παπούτσι, το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Περπάτημα: Είναι ο πιο χαλαρός τρόπος άθλησης, αλλά αποδεδειγμένα έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Εδώ χρειάζεστε ένα ελαφρύ παπούτσι, με αντικραδασμική προστασία στο πίσω κυρίως μέρος και στρογγυλοποιημένο μπροστά για να κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σε ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος.

Τρέξιμο: Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το πόδι μας δέχεται πίεση 2 με 3 φορές το βάρος μας. Δηλαδή αν είμαστε 80 κιλά τότε το πόδι δέχεται πίεση 160 με 240 κιλά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προστασία από τα παπούτσια μας. Εδώ έχουμε δύο κύριες κατηγορίες αθλητικών. Τα παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο (road running shoes) είναι ελαφριά και μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται όταν τρέχουμε σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες, ακριβώς όπως είναι το οδόστρωμα. Από την άλλη τα παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια (trail running shoes) είναι ιδανικά όταν τρέχουμε σε μια διαδρομή που έχει πέτρες, λάσπη και λακκούβες. Η σκληρή εξωτερική τους σόλα θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν και θα προστατεύσουν το πέλμα.
Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο:
Cushion:για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υποπρηνισμό (υπτιασμό)
Stability:για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό,
Motion Control:για δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό. Οι παραπάνω τύποι παπουτσιών προτείνονται επίσης για δρομείς με μεγάλο βάρος για καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη, στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.
Performance:χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό,
Racing:πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου Trail:Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.


Μπάσκετ: Τα παπούτσια που πρέπει να φοράει ακόμη και αυτός που ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ και δεν είναι επαγγελματίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προδιαγραφές γιατί οι παίκτες τρέχουν συνεχώς και πηδάνε ψηλά. Το ανώτερο τμήμα πρέπει να είναι μαλακό και να σταθεροποιεί το πόδι. Υπάρχουν παπούτσια μπάσκετ ψηλά, δηλαδή φτάνουν πάνω από τον αστράγαλο, ενδιάμεσα ή χαμηλά. Συνήθως όμως προτιμώνται τα πρώτα, καθώς κρατάνε περισσότερο σταθερό το πόδι κατά την εκτέλεση των διάφορων κινήσεων. Το κάτω μέρος του, η σόλα, θα πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα με μεγάλη βάση για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Οι κύριες κατηγορίες που συναντάμε στις σόλες είναι δύο, οι αερόσολες και οι υδρόσολες, τεχνολογίες που βοηθούν στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Τέλος υπάρχουν παπούτσια κατάλληλα για να παίζεται μπάσκετ σε κλειστά γήπεδα, παρκέ ή εξωτερικά γήπεδα. Οι γυναίκες αθλήτριες θα πρέπει να επιλέξουν ένα κατεξοχήν γυναικείο μπασκετικό παπούτσι, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα γυναικεία πόδια, τα οποία κατά κανόνα είναι στενότερα από αυτά των ανδρών. Τα παραπάνω στοιχεία θα σας εξασφαλίσουν σταθερότητα στις κινήσεις σας και ομαλές προσγειώσεις μετά από τα άλματα.

Ποδόσφαιρο: Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν αφού στο κάτω μέρος διαθέτουν τάπες. Οι βασικές κατηγορίες τους είναι τρεις και ξεχωρίζουν τόσο από τον αριθμό αλλά και από το μέγεθος που έχουν οι τάπες τους. Αν πρόκειται να παίξετε σε χόρτο τότε επιλέξτε ένα παπούτσι με λιγότερες, το ελάχιστο είναι 6, μεγαλύτερου μεγέθους τάπες. Αν παίζετε σε γήπεδα από χώμα ή πλαστικό τάπητα, τα γνωστά 5χ5, προτιμήστε παπούτσια με περισσότερες και μικρότερου μεγέθους τάπες ή παπούτσια με τη λεγόμενη σχάρα. Όσον αφορά την κατασκευή τους, το πέλμα θα πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει τη δύναμη από το πίσω μέρος του ποδιού στο μπροστινό χωρίς πρόβλημα. Το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό, για να προσφέρει την απαιτούμενη προστασία στον ταρσό κατά το κλώτσιμα της μπάλας και να αποφεύγονται οι θλάσεις και τα κατάγματα.

Τένις: Τα παπούτσια τέννις πρέπει να βοηθάνε τον αθλητή στον τομέα της ταχύτητας, καθώς πρέπει να πάει από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη πολύ γρήγορα. Επίσης πρέπει να προσφέρουν τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική στήριξη στο πόδι, αφού οι κινήσεις είναι πολύ εκρηκτικές και με συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για όλες τις επιφάνειες γηπέδων, με μαλακό πέλμα που θα σας δώσουν καλύτερη επαφή με το γήπεδο και ευελιξία κινήσεων ή με σκληρό πέλμα αν παίζετε σε σκληρά γήπεδα.

Αεροβική: Στην αεροβική γυμναστική τα πόδια κάνουν πάρα πολλές κινήσεις. Ένα παπούτσι πολύ ελαφρύ θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια.
Το σωστό δέσιμο στα κορδόνια





Πώς πρέπει να δένονται τα παπούτσια;


Τα κορδόνια στα αθλητικά παπούτσια πρέπει να δένονται έτσι ώστε να μην είναι πολύ χαλαρά και αφήνουν το πόδι χωρίς στήριξη αλλά ούτε και πολύ σφιχτά με αποτέλεσμα να πιέζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Δέστε τα κορδόνια σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα νιώθετε άνετα. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές δεσίματος οι οποίες είναι κατάλληλες για διαφορετικούς τύπους ποδιών και βοηθούν στην αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων που έχετε.


1. Αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση πόνων από κάλους, σφυροδαχτυλία και προβλήματα με τα νύχια.

2. Αυτή η τεχνική δεσίματος βοηθά στη σταθερότητα του ποδιού και δεν αφήνει τη φτέρνα να γλιστράει από τη θέση της

3. Αν έχετε μεγάλες καμάρες στο πέλμα σας, προτιμήστε αυτή την τεχνική καθώς μειώνει την πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού

Το μέγεθος

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το λάθος να αγοράζουμε παπούτσια χωρίς να τα δοκιμάζουμε μόνο με το νούμερο μας. Για παράδειγμα λέμε ότι φοράμε 9 ½ και αυτό είναι!Δεν είναι όμως έτσι! Προσοχή γιατί τα νούμερα σε κάθε εταιρία διαφέρουν.Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των εταιρειών τόσο ως προς τα αναγραφόμενα νούμερα όσο και ως προς την γραμμή εφαρμογής στο πόδι μας.
Σημαντικό είναι να δοκιμάσετε τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε, πρέπει να τα αισθάνεστε άνετα και στα δύο σας πόδια, από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσετε. Δέστε καλά τα κορδόνια τους και να κάνετε λίγα βήματα με αυτά μέσα στο μαγαζί. Δοκιμάστε τα φορώντας κάλτσες.

Το τέστ

Πριν πάτε να αγοράσετε παπούτσια κάντε ένα απλό τεστ. Βρέξτε τα πόδια σας και πατήστε πάνω σε λεπτό χαρτόνι. Αμέσως θα φανεί το σχήμα της καμάρας των ποδιών σας. Έτσι λοιπόν θα γνωρίζεται ακριβώς τι είδους παπούτσια θα επιλέξετε.

Κανονικά πόδια (σχήμα 1): Το αποτύπωμά τους δείχνει το μπροστινό τμήμα του πέλματος και την φτέρνα να ενώνονται από μια πλατιά γραμμή. Είναι εμφανής μια καμπύλη προς τα μέσα αλλά όχι μεγαλύτερη από 2 εκατοστά

Πόδια με μεγάλη καμάρα (σχήμα 2): Το αποτύπωμα του ποδιού έχει μεγάλη καμπύλη προς τα μέσα με αποτέλεσμα το μεσαίο μέρος του πέλματος να φαίνεται πολύ λεπτό ή ακόμα και να μην φαίνεται καθόλου.

Επίπεδα πόδια (σχήμα 3): Όσο πιο φαρδύ και ίσιο είναι το αποτύπωμα του ποδιού σας, τόσο πιο μικρή είναι η καμάρα του. Εάν το αποτύπωμά σας μοιάζει με ολόκληρη τη σόλα ενός παπουτσιού, τότε έχετε επίπεδα πόδια.

Από τον τύπο του ποδιού, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό ο τρόπος που περπατάτε και τρέχετε και άρα το τι είδους αθλητικό παπούτσι χρειάζεστε. Κάθε ένας από εμάς βιώνει διαφορετικά επίπεδα πλάγιων κινήσεων στα πόδια του κατά τον διασκελισμό. Συγκεκριμένα:

Ουδέτερος πρηνισμός: Η φυσική, ελαφριά περιστροφή του ποδιού προς τα μέσα, αμέσως μόλις το εξωτερικό μέρος της φτέρνας πατήσει το έδαφος. Όταν περπατάτε ή τρέχετε, βοηθά στη μείωση της πρόσκρουσης της πρώτης επαφής και απορροφά τους κραδασμούς, απαλλάσσοντας γόνατο και αρθρώσεις από υπερβολική πίεση. Ουδέτερος πρηνισμός παρατηρείται, κατά κανόνα, στα άτομα με κανονικά πόδια, των οποίων τα παπούτσια φθείρονται στο κεντρικό μέρος της σόλας, μπροστά και πίσω.


Υπερπρηνισμός: Το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει. Είναι κοινό χαρακτηριστικό αρκετών δρομέων και θέτει σε κίνδυνο ισχίο και γόνατα. Συχνά, υπερπρηνισμό εμφανίζουν άτομα με επίπεδα πόδια. Τα παπούτσια σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το μεγάλο δάχτυλο

Υποπρηνισμός (ή υπτιασμός): Το εξωτερικό της φτέρνας εφάπτεται υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία στο έδαφος και το πόδι δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα ή στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι κραδασμοί. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα με πόδια με μεγάλη καμάρα. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό είναι πιθανόν να έχουν παπούτσια με αυξημένη φθορά στο εξωτερικό της φτέρνας.Υποπρηνισμός (ή υπτιασμός): Το εξωτερικό της φτέρνας εφάπτεται υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία στο έδαφος και το πόδι δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα ή στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι κραδασμοί. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα με πόδια με μεγάλη καμάρα. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό είναι πιθανόν να έχουν παπούτσια με αυξημένη φθορά στο εξωτερικό της φτέρνας.







Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Καθημερινά πράγματα που ενδεχομένως να σας προκαλούν πόνο.



Ο σωματικός πόνος είναι γνώριμος σε όλους. Καθημερινά, όλοι βιώνουμε μικρούς ή εντονότερους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά σίγουρα δεν έχουμε σκεφτεί από τι προκαλούνται και πώς θα μπορούσαμε να τους αποφύγουμε.
Συχνά, ο πόνος έχει να κάνει με απλές καθημερινές επιλογές.

Ας αρχίσουμε απο τις ενδυματολογικές μας επιλογές.Όσο αθώο και αν φαίνεται το καθημερινό μας ντύσιμο ενδέχεται να  ενέχει κινδύνους.

  Μερικά παραδείγματα που αξίζει να δείτε.




 1. Στενό τζιν
Το τζιν που εφαρμόζει απόλυτα στη μέση, τους μηρούς, τους γλουτούς και τις γάμπες, ο λεγόμενος «σωλήνας», μπορεί να κάνει το περπάτημα σχεδόν αδύνατο! Εάν ο διασκελισμός δεν είναι φυσικός(σύμφωνα με το πρότυπο βάδισης)τότε δεν απορροφώνται επαρκώς οι κραδασμοί κι έτσι επιβαρύνεται σημαντικά η μέση μας. Μια στενή ζώνη που «συνοδεύει» το τζιν επιδεινώνει το πρόβλημα, προκαλώντας πόνους στα πόδια.

2. Στενή φούστα
Η φούστα που στενεύει στα γόνατα δυσκολεύει τη γυναίκα να ισορροπήσει και να σκύψει. Για να σηκώσουμε ένα αντικείμενο χωρίς να επιβαρύνουμε τη μέση, πρέπει να λυγίζουμε τα γόνατα και η στενή φούστα δεν επιτρέπει αυτήν την κίνηση.Στην περίπτωση της στενής φούστας, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το κομψό της σχέδιο το οποίο αγκαλιάζει τους γοφούς και φτάνει μέχρι το γόνατο δεν αφήνει πολύτιμο χώρο στα πόδια για ελευθερία κινήσεων.
3. Βαρύ κολιέ και άλλα αξεσουάρ
Οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις του αυχένα καταπονούνται καθημερινά και μόνο που «κουβαλούν» το κεφάλι μας, οπότε ένα βαρύ κολιέ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οτιδήποτε αναγκάζει τον αυχένα να κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία του σώματος. Αποτέλεσμα είναι η συσσωρευμένη ένταση στον αυχένα και ο πόνος.
4.Επιμέλεια κόμης
Μια σφιχτή αλογοουρά μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο. Ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανίες είναι πιο ευαίσθητοι σε καταστάσεις που άλλους δεν ενοχλούν, όπως ένα στενό καπέλο, μια κορδέλα για τα μαλλιά, ένας κότσος ή οι πλεξούδες.
Καλό θα είναι να αφήνετε κάτω τα μαλλιά σας και να αποφεύγετε χτενίσματα που σας προκαλούν πίεση στο κρανίο.
5. Ψηλά τακούνια
Στις γυναίκες που φορούν συχνά ψηλά τακούνια, ο μυς της γάμπας συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος, τις βλάβες στα γόνατα και τον πόνο στη μέση.Προοδευτικά η μακροχρόνια χρήση ψηλών υποδημάτων οδηγεί σε βλαισό μέγα δάκτυλο( το γνωστό ώς κότσι).
6. Οι σαγιονάρες και τα σανδάλια
Αν και συνηθίζονται το καλοκαίρι γιατί είναι άνετα παρέχουν κακή υποστήριξη στα πέλματα των ποδιών, προκαλώντας πόνο στα πόδια, τα γόνατα και τους αστραγάλους.
Προτιμάτε να φοράτε παπούτσια με καλή υποστήριξη της «καμάρας», ειδικά όταν ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διανύσετε μεγάλες αποστάσεις βαδίζοντας.
7. Βαριά τσάντα
Οι γυναίκες συνηθίζουν να κουβαλούν μια μικρή περιουσία μέσα στην τσάντα τους, όμως το υπερβολικό βάρος καταπονεί τους μύες της ωμοπλάτης και του αυχένα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα πόνο ή και τον συχνό πονοκέφαλο. Για τους άντρες που χρειάζεται να κουβαλούν καθημερινά τον υπολογιστή τους ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, συνιστάται η τσάντα πλάτης και όχι αυτή που φοριέται πλάγια, επιβαρύνοντας τον έναν ώμο. Τα βαλιτσάκια χειρός επιβαρύνουν τον πήχυ του χεριού ενώ μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά και σε επικονδυλίτιδα του αγκώνος (Tennis elbow). Οι τσάντες που κρεμιόνται στον ώμο, επιβαρύνουν την πλάτη και τους ώμους.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε θήκη μεταφοράς με ροδάκια.
 8.Το πορτοφόλι
 Μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, τη μέση και τους γλουτούς, ενώ μπορεί να είναι αιτία οξέως πόνου στο πόδι, ειδικά στους άνδρες που έχουν την κακή συνήθεια να το βάζουν στην πίσω τσέπη του παντελονιού τους. Η πίεση που ασκεί το πορτοφόλι, συντελεί σε συμπίεση και ερεθισμό του ισχιακού νεύρου σταδιακα.Συνιστάται να βγάζετε από την τσέπη το πορτοφόλι όταν κάθεστε για πολύ ώρα και ειδικά όταν οδηγείτε.

Απο την άλλη πολλές καθημερινές δραστηριότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής και των απαιτητικών ωραρίων δημιουργούν νέους πόνους ή επιδεινώνουν προυπάρχουσες καταστάσεις.

1.Λανθασμένη στάση σώματος στο γραφείο
Για παράδειγμα,αν περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι στο γραφείο τότε η λάθος στάση του σώματος μπορεί να σας κάνει να καμπουριάζετε ή να ασκείτε πίεση στον αυχένα και την πλάτη. Επίσης, η θέση της οθόνης του υπολογιστή μπορεί να επιβαρύνει τον αυχένα σας.
Η λύση είναι να έχετε την οθόνη στο ύψος των ματιών σας, η καρέκλα σας να είναι ρυθμισμένη ώστε να στηρίζεται η πλάτη σας και τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα. Αν χρειάζεται χρησιμοποιείστε ένα μαξιλαράκι για να στηρίξετε καλύτερα τη μέση σας.
2.Λανθασμένη γωνία καθίσματος αυτοκινήτου
Πολλά άτομα ρυθμίζουν σε λάθος γωνία το κάθισμα του αυτοκινήτου. Αν το κάθισμα έχει κλίση προς τα εμπρός, τότε θα καμπουριάζετε, το κεφάλι σας θα είναι μακριά απ’ το προσκέφαλο και είναι φυσικό να σας πονά ο αυχένας και η πλάτη.
Η λύση είναι να έχετε το κάθισμα σε ορθή θέση ώστε να στηρίζετε το κεφάλι και η μέση σας. Το τιμόνι να είναι πάντα σε απόσταση τέτοια που τα χέρια σας να είναι ελαφρώς λυγισμένα και χαλαρά.
3.Σύνδρομο του καναπέ: Κι όμως, ακόμα και ο χρόνος που περνάτε ξαπλωμένοι στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει πόνους σε διάφορα σημεία. Αν είστε ξαπλωμένοι παράλληλα με τον καναπέ και χρειάζεται να στρίβετε το κεφάλι σας για να βλέπετε τηλεόραση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα σας –ειδικά αν σας παίρνει ο ύπνος σε αυτήν την στάση. Λύση: Διατηρήστε όσο τον δυνατόν καλύτερη στάση στο σώμα σας όταν είστε ξαπλωμένοι και χαλαρώνετε. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι η τηλεόρασή σας δεν είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά.
4.Το πιο γλυκο σας βάρος.Το μωρό σας: Απλά και μόνο το καθημερινό σήκωμα του μωρού σας από την κούνια ή το κάθισμά του μπορεί να προκαλέσει στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain (ή σύνδρομο De Quervain). Πρόκειται για το επαναλαμβανόμενο τέντωμα του καρπού και του αντίχειρα, το οποίο προκαλεί πόνο και πρήξιμο. Λύση: Βρείτε έναν τρόπο να σηκώνετε το μωρό σας χωρίς να τεντώνετε τους καρπούς σας. Είναι προτιμότερο να χαμηλώσετε λίγο τα πλαινά κάγκελα της κούνιας του μωρού και να το σηκώνετε με τους μεγαλύτερους μύες των χεριών σας από την μέση του, τοποθετώντας καλά τα χέρια σας κάτω από την πλάτη και τα οπίσθιά του. [Δείτε video για τον σωστό τρόπο να σηκώνετε ένα μωρό]
5.Αγαπημένη στάση ύπνου
Αν το πρωί ξυπνάτε χάλια, παρατηρήστε την στάση στην οποία κοιμάστε. Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα ίσως στρέφουν τόσο πολύ τον αυχένα τους, προκαλώντας υπερέκτασή του. Άλλοι πάλι κοιμούνται στο πλάι και είναι φυσικό να έχουν πόνους στην ωμοπλάτη.
Η λύση είναι κοιμάστε σε σωστή στάση, καλύτερα ανάσκελα. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, τότε βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας (για να στηρίζετε καλύτερα η μέση σας) και κοιμηθείτε στο πλάι. Αλλά ακόμη κι αν κοιμάστε ανάσκελα, πρέπει να έχετε το σωστό μαξιλάρι που θα υποστηρίζει τον αυχένα και ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.
6.Υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου
Αν χρησιμοποιείται κινητό που σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα, να σερφάρετε στο δίκτυο και να παίζετε παιχνίδια τότε οι αντίχειρές σας καταπονούνται καθημερινά. Οι γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρουν περιπτώσεις ασθενών με αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα, σε νεαρή ηλικία, ενδεχομένως λόγω υπερβολικής χρήση των έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
Η λύση είναι όταν αρχίσετε να έχετε πόνους στους αντίχειρες, να σταματήσετε την υπερβολική χρήση του κινητού.
7.Ενασχόληση με διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Εάν παίζεται διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια(virtual video games) που εξομοιώνουν τις κινήσεις δημοφιλών αθλημάτων μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά αθλητικά ατυχήματα. Οι γιατροί επιμένουν ότι ο υπερβάλλων ζήλος στα παιχνίδια αυτά μπορεί να προκαλέσει από διαστρέμματα έως ρήξη των συνδέσμων και σπασίματα. Λύση: Κάνετε μερικές εκτάσεις πριν ξεκινήσετε να παίζετε ένα τέτοιο video game. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χτυπήσετε ή να σπάσετε κάτι. Και μην παίζετε για περισσότερη ώρα απ’όσο θα παίζετε αν επρόκειτο για πραγματικό άθλημα.