Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ: 
ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η΄ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


 
Στην καθημερινότητά μας, από τον πιο μικρό πόνο έως τον πιο σημαντικό τραυματισμό, συχνά ερχόμαστε μπροστά στο δίλημμα αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστό ή κρύο.Είναι συχνά δύσκολο για τους ασθενείς να καθορίσουν ποιό απο τα δυο είναι κατάλληλο για τον τραυματισμό τους.

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, οι χαμηλές και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί στη φύση να είναι δύο εντελώς αντίθετες καταστάσεις, στη θεραπευτική πρακτική όμως είναι δύο εξίσου χρήσιμα εργαλεία.
 Εάν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο μπορεί να ωφελήσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τις βασικές ιδιότητες αυτών των «φυσικών θεραπειών» και να αξιολογούμε σωστά το πότε και πώς θα χρησιμοποιήσουμε το καθένα από αυτά.
Γιατί ο πάγος είναι ευεργετικός και πότε;

Η παγοθεραπεία  βοηθά στην μείωση της αιματικής ροής στην περιοχή του τραυματισμού. Αυτό είναι ευεργετικό κατά την διάρκεια της φάσης της φλεγμονής (πρώτες 72 ώρες μετά τον τραυματισμό).Η εφαρμογή πάγου βοηθά στην υποχώρηση της φλεγμονής και στον περιορισμό του οιδήματος( δεν το θεραπεύει , αλλά περιορίζει την έκταση ή την επέκταση του ) . Ο πάγος επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και όχι στην μείωση του μυϊκού σπασμού.
Γιατί το ζεστό είναι ευεργετικό και πότε;
Το ζεστό προκαλεί υπεραιμία( αύξηση αιματικής ροής) στην προσβεβλημένη περιοχή . Αυτό είναι ευεργετικό μετά την φάση της φλεγμονής . Περισσότερο αίμα στην περιοχή σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους τραυματισμένους ιστούς με αποτέλεσμα ταχύτερη αποκατάσταση, αλλά και γρηγορότερη απομάκρυνση νεκρωτικών και τοξικών ουσιών . Το ζεστό επίσης μπορεί να μειώσει τον πόνο ,  τον μυϊκό σπασμό και την μυϊκή δυσκαμψία. Εάν όμως χρησιμοποιηθεί τις τρεις πρώτες μέρες κατά τη φάση της φλεγμονής το ζεστό θα αυξήσει το οίδημα και την φλεγμονή και θα παρατείνει τον χρόνο της αποκατάστασης.
Το κρύο ενδείκνυται περισσότερο σε περιπτώσεις τοπικών και επιφανειακών πόνων σε αντίθεση με το ζεστό που είναι αποτελεσματικότερο σε γενικευμένους και βύθιους πόνους, όπως αυτοί που προέρχονται από «πιάσιμο» (κόπωση) ή «σφίξιμο» ( μυϊκή ανελαστικότητα) . Η χρήση του ζεστού είναι κατάλληλη πριν την άσκηση,  αφού βοηθά στην αιμάτωση και αυξάνει την ελαστικότητα, ενώ μετά από αθλητική δραστηριότητα ενδείκνυται μόνο η χρήση του κρύου, αφού ξεκουράζει και προστατεύει από σύνδρομα υπέρχρησης.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως με τη χρήση του κρύου επιτυγχάνουμε:
  
  • άμεση τοπική αγγειοσύσπαση,
  • μείωση του οιδήματος / φλεγμονής
  • τοπική μείωση του μεταβολισμού,
  • αναλγησία (οξύς πόνος),
  • ξεκούραση

Αντίθετα, με τη χρήση του ζεστού επιτυγχάνουμε:

  • αύξηση της αιμάτωσης ,
  • αναλγησία (χρόνιος πόνος),
  • τοπική υπερθερμία,
  • μείωση του μυϊκού σπασμού,
  • αύξηση της ελαστικότητας των ιστών.
 Πώς εφαρμόζουμε με ασφάλεια τον πάγο;
Η προς θεραπεία περιοχή πρέπει να εκτίθεται στον πάγο για 10 με 15 λεπτά κάθε 2 με 4  ώρες .Αυτό επιτυγχάνετε με το να χρησιμοποιηθεί ένα κρύο επίθεμα ή μια σακούλα η οποία περιέχει νερό και παγάκια . Την περιοχή την προστατεύουμε με μια πετσέτα για την αποφυγή ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΟΣ.
Πως χρησιμοποιώ την θερμοθεραπεία;
Εφαρμόζουμε ένα θερμό επίθεμα για  10 με 20 λεπτά στην περιοχή του τραυματισμού 3 με 5 φόρες την ημέρα. Η εφαρμογή του ζεστού γίνεται πριν από τυχόν πρόγραμμα άσκησης . Τέλος η θερμοκρασία είναι τέτοια έτσι ώστε να νιώθουμε μια ευχάριστη αίσθηση ζεστού , για να το ρυθμίσουμε αυτό τυλίγουμε το επίθεμα με μια πετσέτα.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  1. Σε οξείς τραυματισμούς
  2. Μείωση πόνου και μυϊκού σπασμού
  3. Φλεγμονή και οίδημα
  4. Εγκαύματα
  5. Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (πόνο και οίδημα)
  6. Μυϊκό κάματο

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  1. Τραυματικές καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος όπως μυϊκές και συνδεσμικές κακώσεις, θυλακίτιδα, τενοντίτιδα,επικονδυλίτιδα κτλ. Μετά το οξύ στάδιο
  2. Χρόνιες ρευματοειδείς αρθρίτιδες και χρόνιες αρθροπάθειες
  3. Μυϊκός σπασμός
  4. Δύσκαμπτες αρθρώσεις
  5. Μετατραυματικές αρθρίτιδες
  6. Νευρίτιδες, νευραλγίες
  7. Μυαλγιες
Τα συνηθέστερα μέσα κρυοθεραπείας ή θερμοθεραπείας είναι με τη χρήση νερού, επιθεμάτων, αλοιφών ή εξειδικευμένων φυσικοθεραπευτικών εργαλείων. Οι παράμετροι όμως της χρήσης όπως η διάρκεια, η συχνότητα, η περιοχή και ο τρόπος μεταβάλλονται κάθε φορά ανάλογα με την πάθηση ή τα συμπτώματα. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν καταφύγουμε στην χρήση τους να συμβουλευτούμε πρώτα τον φυσικοθεραπευτή ή τον ειδικό ιατρό μας.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ:
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ή Η ΛΑΘΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ!









Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

            ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ


Το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο ώστε να στέκεται όρθιο χωρίς να καταπονείται. Στην καθημερινότητα μας όμως, στον τεχνολογικά προηγμένο κόσμο που ζούμε, οι περισσότεροι απο  εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά το κινητό τηλέφωνο για αρκετές ώρες,στέλνοντας μηνύματα, παίζοντας παιχνίδια και σερφάροντας στο διαδίκτυο.

  Αυτή η καθημερινή ενασχόληση, όσο ακίνδυνη και αν φαίνεται προκαλεί μία αφύσικη κλίση του αυχένα και καταπονεί τρομακτικά την σπονδυλική μας στήλη.
  Όταν το σώμα είναι ευθυτενές, ασκείται βάρος περίπου πέντε κιλών απο το κρανίο στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, λόγω της βαρύτητας όσο περισσότερο σκύβουμε το κεφάλι τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται.Πίο συγκεκριμένα σκύβοντας το κεφάλι σε γωνία 60 μοιρών, κάτι που κάνουμε όταν κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού μας, φορτώνουμε τη σπονδυλική μας στήλη με 30 επιπλέον κιλά βάρους.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, το βάρος που ασκείται αυξάνεται αναλογικά με τη γωνία κλίσης του κεφαλιού.

 Η σωστή στάση σώματος προφυλάσσει τη σπονδυλική μας στήλη απο τη φθορά και απο μελλοντικά προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία.
Με απλούς τρόπους μπορούμε να ανακουφιστούμε απο επίμονους πόνους.
Για παράδειγμα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του αυχενικού.
 1.Ανύψωση ώμων.
Κρατάτε τα χέρια τεντωμένα πλάι στο σώμα,με τις παλάμες να κοιτάζουν τον κορμό.Ανεβάζετε τους ώμους μέχρι το ύψος των αυτιών,κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε.



 


2.Ανοίγματα.
Σκύβετε προς τα εμπρός και τεντώνετε τα χέρια με τις παλάμες να κοιτάζουν η μία την άλλη.Με τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους, σφίγγετε τους μύες της ωμοπλάτης και τεντώνετε τα χέρια στο πλάι, παράλληλα με το έδαφος.Κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε. 



 




3.Ανύψωση χεριών.
Με τον κορμό τεντωμένο, κρατάμε τις παλάμες μπροστά απο τους μηρούς.Ανοίγετε τους αγκώνες προς τα έξω και ανεβάζετε τις παλάμες εώσ το ύψος της κλείδας.Κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε.
Σημαντική είναι και η σωστή στάση σώματος κατα την εργασία μας μπροστά σε οθόνη υπολογιστή.Ακολούν μερικές πρακτικές συμβουλές για λιγότερους πόνους.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ
     1.Ποτέ δεν πατάμε πάνω στα πόδια της καρέκλας.Τα πέλματα πρέπει να αγγίζουν πάντοτε το πάτωμα.
Άν η καρέκλα σας είναι ψηλή και δεν φτάνουν τα πόδια μέχρι κάτω είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου αντικειμένου όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

2.Οι αστράγαλοι πρέπει να είναι μπροστά απο τα γόνατα.       3.Όταν καθόμαστε τα ισχία (γοφός) πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατα να είναι κάτω απο το επίπεδο του ισχίου.
     4..Μην κάθεστε στην άκρη της καρέκλας και να διατηρείτε ένα μικρό κενό μεταξύ των γονάτων του καθίσματος.
      5.Όταν κάθεστε στην καρέκλα ή όταν οδηγείτε το αυτοκίνητο σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποστηρικτικά μαξιλαράκια ωστε το κάτω μέρος της μέσης  σας να στηρίζεται πλήρως απο την πλάτη της καρέκλας.


       6.Οι ώμοι θα πρέπει να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη ίσια




       7.Τα χέρια σας πρέπει να στηρίζονται στην καρέκλα όταν θέλετε να ξεκουραστείτε.Ο καρπός και ο πήχης του χεριού πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι και παράλληλα προς το έδαφος.



       8.Το ύψος του γραφείου πρέπει να φτάνει μέχρι τους αγκώνες όταν κάθεστε.Η θέση της οθόνης του υπολογιστή, πρέπει να είναι σε ευθεία με το κεφάλι,στο επίπεδο των ματιών για να μην χρειάζεται να έχουμε πολλή ώρα τον αυχένα σε λάθος θέση.


      9.Προσπαθήστε να αποφεύγετε να κάθεστε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.Κάθε 30 λεπτά που κάθεστε, πρέπει να αναλογούν σε 2 λεπτά ξεκούρασης,οπότε προσπαθήστε να σηκωθείτε, να περπατήσετε λίγο και να τεντώσετε το σώμα σας.

Ακολουθεί σχηματική απεικόνιση όλων όσων προαναφέρθηκαν.