Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

            ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ


Το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο ώστε να στέκεται όρθιο χωρίς να καταπονείται. Στην καθημερινότητα μας όμως, στον τεχνολογικά προηγμένο κόσμο που ζούμε, οι περισσότεροι απο  εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά το κινητό τηλέφωνο για αρκετές ώρες,στέλνοντας μηνύματα, παίζοντας παιχνίδια και σερφάροντας στο διαδίκτυο.

  Αυτή η καθημερινή ενασχόληση, όσο ακίνδυνη και αν φαίνεται προκαλεί μία αφύσικη κλίση του αυχένα και καταπονεί τρομακτικά την σπονδυλική μας στήλη.
  Όταν το σώμα είναι ευθυτενές, ασκείται βάρος περίπου πέντε κιλών απο το κρανίο στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, λόγω της βαρύτητας όσο περισσότερο σκύβουμε το κεφάλι τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται.Πίο συγκεκριμένα σκύβοντας το κεφάλι σε γωνία 60 μοιρών, κάτι που κάνουμε όταν κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού μας, φορτώνουμε τη σπονδυλική μας στήλη με 30 επιπλέον κιλά βάρους.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, το βάρος που ασκείται αυξάνεται αναλογικά με τη γωνία κλίσης του κεφαλιού.

 Η σωστή στάση σώματος προφυλάσσει τη σπονδυλική μας στήλη απο τη φθορά και απο μελλοντικά προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία.
Με απλούς τρόπους μπορούμε να ανακουφιστούμε απο επίμονους πόνους.
Για παράδειγμα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του αυχενικού.
 1.Ανύψωση ώμων.
Κρατάτε τα χέρια τεντωμένα πλάι στο σώμα,με τις παλάμες να κοιτάζουν τον κορμό.Ανεβάζετε τους ώμους μέχρι το ύψος των αυτιών,κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε.



 


2.Ανοίγματα.
Σκύβετε προς τα εμπρός και τεντώνετε τα χέρια με τις παλάμες να κοιτάζουν η μία την άλλη.Με τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους, σφίγγετε τους μύες της ωμοπλάτης και τεντώνετε τα χέρια στο πλάι, παράλληλα με το έδαφος.Κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε. 



 




3.Ανύψωση χεριών.
Με τον κορμό τεντωμένο, κρατάμε τις παλάμες μπροστά απο τους μηρούς.Ανοίγετε τους αγκώνες προς τα έξω και ανεβάζετε τις παλάμες εώσ το ύψος της κλείδας.Κρατάτε για λίγα δευτερόλεπτα και κατεβάζετε.
Σημαντική είναι και η σωστή στάση σώματος κατα την εργασία μας μπροστά σε οθόνη υπολογιστή.Ακολούν μερικές πρακτικές συμβουλές για λιγότερους πόνους.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ
     1.Ποτέ δεν πατάμε πάνω στα πόδια της καρέκλας.Τα πέλματα πρέπει να αγγίζουν πάντοτε το πάτωμα.
Άν η καρέκλα σας είναι ψηλή και δεν φτάνουν τα πόδια μέχρι κάτω είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου αντικειμένου όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

2.Οι αστράγαλοι πρέπει να είναι μπροστά απο τα γόνατα.       3.Όταν καθόμαστε τα ισχία (γοφός) πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατα να είναι κάτω απο το επίπεδο του ισχίου.
     4..Μην κάθεστε στην άκρη της καρέκλας και να διατηρείτε ένα μικρό κενό μεταξύ των γονάτων του καθίσματος.
      5.Όταν κάθεστε στην καρέκλα ή όταν οδηγείτε το αυτοκίνητο σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποστηρικτικά μαξιλαράκια ωστε το κάτω μέρος της μέσης  σας να στηρίζεται πλήρως απο την πλάτη της καρέκλας.


       6.Οι ώμοι θα πρέπει να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη ίσια




       7.Τα χέρια σας πρέπει να στηρίζονται στην καρέκλα όταν θέλετε να ξεκουραστείτε.Ο καρπός και ο πήχης του χεριού πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι και παράλληλα προς το έδαφος.



       8.Το ύψος του γραφείου πρέπει να φτάνει μέχρι τους αγκώνες όταν κάθεστε.Η θέση της οθόνης του υπολογιστή, πρέπει να είναι σε ευθεία με το κεφάλι,στο επίπεδο των ματιών για να μην χρειάζεται να έχουμε πολλή ώρα τον αυχένα σε λάθος θέση.


      9.Προσπαθήστε να αποφεύγετε να κάθεστε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.Κάθε 30 λεπτά που κάθεστε, πρέπει να αναλογούν σε 2 λεπτά ξεκούρασης,οπότε προσπαθήστε να σηκωθείτε, να περπατήσετε λίγο και να τεντώσετε το σώμα σας.

Ακολουθεί σχηματική απεικόνιση όλων όσων προαναφέρθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου