Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων (RLS)

Τί είναι;
Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό σύνδρομο που εκδηλώνεται σαν έντονη ενόχληση, χωρίς πόνο κυρίως στα κάτω άκρα, η οποία δεν παρέρχεται παρά μόνο εάν ο ασθενής κινήσει τα πόδια του.Το χαρακτηριστικό του είναι η μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων αλλά μερικές φορές και των χεριών και σπάνια του κορμού.
Εμφανίζεται συχνότερα όταν το άτομο είναι σε ακινησία ή κατά τη διάρκεια που πάει να κοιμηθεί και του προκαλεί αϋπνία και έντονο άγχος.
Ποιές οι αιτίες του συνδρόμου;
Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, δεν είναι γνωστή. Μπορεί να σχετίζεται με την ντοπαμίνη η οποια ως γνωστόν εμπλέκεται στον έλεγχο των κινήσεων. Η ντοπαμινη είναι μια φυσική ουσία στον εγκέφαλο που ανήκει στην οικογένεια των νευροδιαβιβαστών.
Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη διάγνωση όπως:
  • Η επιτακτική ανάγκη κίνησης των κάτω άκρων, τα οποία παρουσιάζουν κάποιες παραισθησίες ή / και δυσαισθησίες.
  • Η έντονη κινητικότητα και η συνεχής αλλαγή θέσης του σώματος, όταν κάποιος ξαπλώσει στο κρεββάτι για να κοιμηθεί.
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην ακινησία και παρέρχονται με την κίνηση.
  • Ο ρυθμός εμφάνισης των συμπτωμάτων με τάση εκδήλωσης τις απογευματικές ώρες και τη νύκτα.
  • Η θετική ανταπόκριση στη ντοπαμινεργική θεραπεία
  • Οι διαταραχές στον ύπνο διαφόρου βαθμού και είδους.
Ποιά τα συμπτώματα του;
  • δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια, που κάνουν τους ασθενείς να θέλουν να τα κινούν.
  • συμπτώματα που περιγράφονται σαν ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα.
  • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, κάθεται ή ξαπλώνει.
  • οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου
Η συχνότητά του κυμαίνεται από 5-15% στον γενικό πληθυσμό και αφορά περισσότερο γυναίκες σε αναλογία 2:1 με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά, αλλά η συνηθισμένη ηλικία προσβολής είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.
Το σύνδρομο RLS εκδηλώνεται περίπου στο 20-57% των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Εμφανίζεται και όταν υπάρχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στο αίμα ή έλλειψη σε φολικό οξύ. Επίσης έχει συσχετιστεί με άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Κάποιες φορές υπάρχει σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή υποθυρεοειδισμού.Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά γενικά εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ενώ έχει καταγραφεί και σε άτομα με κιρσούς στα πόδια.
Ποιά η θεραπεία του;
Η θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων κάτω άκρων εξαρτάται από τη βαρύτητά του. Σε ελαφρές περιπτώσεις δεν δίνουμε κάποια θεραπεία και περιοριζόμαστε σε συστάσεις για υγιεινή ζωή, αποφυγή οινοπνεύματος, καφεϊνης και νικοτίνης και φυσιοθεραπεία χαλάρωσης του μυϊκού συστήματος.
Σαν συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα συχνό, ιδιαίτερα ενοχλητικό σύνδρομο που δυστυχώς είναι σχετικά άγνωστο στην ευρύτερη ιατρική κοινότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου